2016. november 30., szerda

megint szerda.....

Kinek szól ez a blog? Mindenkinek, aki egészséges szeretne maradni!

Az egészség megőrzéséhez  az őszi - időszakban az európai területeken a D-vitamin pótlása is hozzá tartozik az egészség megőrzéséhez. A D-vitamin hiányról egy nagyok kedves ismerősöm Dr. Szendi Gábor cikkét ajánlom olvasásra.

Szólni szeretnék még a 2-es számúnak nevezett cukorbetegségről, pár szót, ami a saját tapasztalatom. A napi ötszöri étkezést, mindenki felejtse el. Ez tapasztalat. Míg örökké rágtam, mint az egér, addig 8,4-nél ritkán volt kevesebb a vércukrom. Én naponta háromszor eszem vagy csak kétszer és nekem ez így jó! Így a vércukrom 5,2-6,2 között van. Délelőtt inkább csak iszom, egy-egy gyümölcsöt eszem, aztán ebédelek és vacsorázom a vacsora legtöbbször 18 óra előtt van.

Ma, ugye nem főzünk, majd csak holnap. :)


2016. november 29., kedd

Keddi ebéd...

Ma, késve vagyok, kora hajnalig beszélgettem egy barátnőmmel, így későn ébredtem, de reményeim szerint két napra főzök, mert szerdán vendéget várok, nem szeretnék főzni.

Sült csirkecomb lesz és párolt savanyú káposzta és almakompót.

Már a blog kezdete óta akartam írni, hogy akik, mint én is, szereti az édességet, annak nem kell lemondania, a csokiról, mert minden nap ehet egy kocka keserű csokit. Sőt, mert én született "rebellis vagyok", gyakran két kockát is eszem. Egyet az ebéd befejezéseként, másikat vacsora után. 

Viszont az ilyen-olyan üdítőitalok, gyümölcslevek tilosak!!! Mindben van hozzáadott cukor és mint tudjuk a cukor, az "alattomos gyilkos". Jó hírem is van ez ügyben, a stevia nagyon jól helyettesíti a cukrot és a kókuszcukor is. Ne feledjük a célunk az, hogy egészségesek legyünk és nem az, hogy mindent megvonjunk magunktól. Szólnom kell még a C-vitamin fontosságáról. Sokkal kevesebb C-vitamint veszünk magunkhoz, mint amire szüksége van a szervezetünknek. Zöldségekből, gyümölcsökből nem tudjuk fedezni a napi szükségletet, így pótlásra szorulunk. Egy felnőtt napi C-vitamin szükséglete háromezer mg. Nagyon jó szolgálatot tesz a pótláshoz az aszkorbinsav. Tehetjük langyos teába, limonádéba.....

Almakompót:
Egy személyre, egy darab alma, meghámozzuk, feldaraboljuk, ízesítjük, kókuszcukorral, fahéjjal, aki szereti szegfűszeggel. Felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje és 5 percig forraljuk és már kész is.



Sült csirkecomb:
Semmi különös, só és fokhagyma, puhára párolom, aztán a saját zsírjában megsütöm, szép pirosra.

Párolt savanyú káposzta: 
1 kg. bármelyik boltban kapható savanyú káposzta. Ha, túl savanyú kimossuk. Most én nem mostam ki, mert tökéletes volt, csak ízesítettem, borssal, köménymaggal és babérlevéllel, bele tettem egy jénai edénybe, rátettem a fedelét és a 150 fokos sütőbe tettem. Mire a csirke elkészül a káposzta is megpárolódik.  Párolni sem kell, a nyers savanyú káposzta is lehet a köretünk, egészségesebb, mint a párolt. De, én most a pároltat kívánom. 

Ma csak a kész ebéd fényképei lesznek, mert nagyon siettem - elnézést Mindenkitől.

A csirke ropogós, a káposztát pár szelet lila hagymával díszítettem.




Jó étvágyat kívánok! :)

2016. november 28., hétfő

megint hétfő.....

Új hét, új kilóktól szabadulunk meg. :)

Először is szeretném megköszönni, hogy a világ minden tájáról olvassátok ezt a blogot. Kambodzsából, Szlovéniából, Marokkóból és még Tajvanról is és közel ezer ember Magyarországon. Örülök nagyon és köszönöm. :)

Ma, hétfő lévén, elég sok az elintézni valóm, így nem sok időm marad az ebéd főzésre. De, ebéd nélkül nem maradunk ígérem.

Azzal kezdtem a napot, hogy bedagasztottam a kenyeret. Most egy órán át, semmi gond nem lesz vele, hagyom dolgozni az élesztőt.

Zöldborsóleves és egy egyiptomi étel - kicsit másként - ugyanis nem kaptam padlizsánt, így átrendezem. Tehát, egyiptomi zöldséges tojás lesz. Remélem nem lépjük túl, az ebéd készítésére szánt egy órát.

Zöldborsó leves a szokásos módon, odatesszük a zöldborsót, zöldséget, sárgarépát és egy levél szárított lestyánt oda teszünk főni annyi vízzel, hogy kissé ellepje, sózzuk. A lestyán nagyon finom ízt kölcsönöz a levesünknek.


A levest körülbelül fél óráig főzzük, addig elkészítjük az egyiptomi zöldséges tojást, most másképpen. Egy fej vöröshagymát tisztítunk személyenként, egy kicsi sárgarépát, egy fej fokhagymát, nekem maradt tegnapról egy kis egész krumplim és pár szem zellerem azt is bele tettem. De, lehet bele tenni darabolni zöldpaprikát, paradicsomot, bármi zöldséget, ami otthon van. Oda tettem egy evőkanál olajon fedő alatt párolódni a zöldségeket, sóval lassú tűzön.

Amikor a zöldségek elég puhák, rátesszük a felvert sózott tojást, személyenként 2-3 tojást tegyünk, készre sütjük.


Aki szereti, pici borsot is tehet rá, nagyon finom. 

Kenyér is megsült.


Jó étvágyat! :)

2016. november 27., vasárnap

Vasárnap....

Ma, kivételesen vasárnap jönnek a fiamék. Ez nagy öröm és elég nagy kihívás is, ugyanis a fiam, nem eszik húst! Semmilyen húst. Ennek okán igyekszem mindig valami szokatlan, de azért finom ebédet kitalálni.

Ma, zellerkrémleves - ilyen a zellerleves, amikor még nem krém.




Sajttal töltött gomba és fűszeres túrós krumpli lesz az ebéd, uborka salátával.

Az egész krumplikat megmostam és oda tettem főni héjastól, elég nagyok így kb. 1 óra múlva fő meg, de inkább több. Addig marad időm a gombafejeket megtölteni. Elkészítem a fűszerkeveréket, ami ma, só, bors, morzsolt oregano és fűszerpaprika. Ebbe a fűszerkeverékbe forgatom bele a mozzarella darabkákat, amelyeket a gomba közepére teszek. A gombafejek sima felét olajba mártom, majd fele dió- fele zsemlemorzsa keverékébe és megsózom.

Íme előkészítve:


Megfőtt a krumpli is, megtisztítom a héjától, majd túrót, tejfölt, fokhagymát és sót teszek bele, nagyjából összetöröm és mehet is a 250 fokos, légkeveréses sütőbe 10 percre, míg jól átmelegszik újra. Elkészült az ebéd! :)



Jó étvágyat! :)

2016. november 26., szombat

hétvége.....

A blognak az a célja, hogy mindenki egészségesebb legyen, ne cipeljünk 10-15-20 kg. súlyfelesleget magunkon. Ez nem azt jelenti, hogy "csontváznak" kell lenni mindenkinek, de azt igen, hogy lassan, de biztosan szabaduljunk meg a felesleges kilók nagy részétől.

Itt a hangsúly a lassan, de biztosan-on van. Ugyanis ezeket a kilókat, nem egy hét, egy hónap alatt szedtük fel. Én annak a híve vagyok, hogy egy hónap alatt, ha leadunk 1 kg.-ot, az egy év alatt már 12 kg. Máris sokat tettünk az egészségünkért.

Még többet is tehetünk az egészségünkért, ha iszunk elég vizet, folyadékot, lehetőleg ne cukros, színezett üdítő italokat. Maradjunk a szűrt víznél, limonádénál. Minden 10 testsúly kilogrammonként, minden nap meg kell inni minimum 3 dl. folyadékot. Ez azt jelenti, hogy pl.: egy 75 kg.-os embernek, 75x0,3=22,5, tehát 2 liter és 2 és fél deciliter vizet kell inni minimálisan naponta. Többet ihat, kevesebbet soha!!!

Hétvégén soha nem egyedül vagyok, így más a főzés is. Ma, zöldségleves van és gombapaprikás rizzsel, savanyú uborkával.

A zöldséglevesbe bele tettem minden zöldséget, amit itthon találtam és egy zellerszárat is.

Leves fő, addig megtisztítom a gombát, amelyből holnap töltött gomba lesz, de ma gombapaprikás.

Gombapaprikás:
1 fej vöröshagymát kockára vágok, két evőkanál olajon megfonnyasztom fedő alatt kis lángon, leveszem a tűzről, aztán bele teszem az őrölt paprikát, megkeverem és a gombát is bele teszem, és egy fél zöldpaprikát és egy paradicsomot is majd megsózom. Rendszerint nem kell hozzá víz, mert elég levet enged a gomba, a paprika és a paradicsom ahhoz, hogy finom szaftja legyem. Lehet, tejfölt is bele tenni, amikor kész, pár perc alatt kész. Én ma nem kívántam a tejfölt, így nem tettem bele.




Rizst a szokásos módon megfőzöm, teszek bele egy mokkáskanál kurkumát, amelytől szép sárga színe lesz és sót.

Körülbelül egy óra alatt kész lett az ebéd és a holnapi ebéd előkészítése is.




Holnapi ebéd, zellerkrémleves, töltött gomba, sült csirkecomb és sült gombóc lesz uborka salátával.

Jó étvágyat kívánok! :)

2016. november 25., péntek

25 és péntek...

Ma, újra nem sokat babrálunk, babfőzelék és sült kolbász lesz az ebéd. Kaptam az unokatesómtól még kora ősszel fejteni való babot, a fagyasztóban tároltam, ma azt teszem oda főni.


Teszek bele babérlevelet, sót, kömény magot vizet. Aztán hagyom főni úgy egy órát, amikor felforr takarékra veszem. Nem mindenki készült fel fejteni való babbal, nyugodtan lehet zöldbab is. Zöldbabba is teszünk fokhagymát, egy kanál zsíron megfuttatva, akár a fejteni való babhoz. A zöldbabot ketté öntjük és felét összeturmixoljuk, így váltjuk ki a rántást-habarást. Fejteni való babnál az egészet összeturmixoljuk. Leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.

Kolbászt megsütjük és már ebédelhetünk is.



Igen, ott van egy falatka sütemény is, Andim sütötte... :)

Jó étvágyat! :)

2016. november 24., csütörtök

Csütörtök...

Ma, nagyon könnyen vagyok a főzéssel, mert egyik barátnőm hozott palacsintát, így csak levest kell főznöm és a palacsintát megtölteni.

Leves sem lesz bonyolult, egyszerű krumpli krémleves.

Két kisebb krumpli, egy darabka sárgarépa, zöldség és valamilyen alaplé. Amikor kész, egy kanál tejfölt tegyünk bele. 

Itt még nem annyira bizalomgerjesztő, de garantálom, hogy finom. 




Palacsintát kókuszcukorral töltöm és szatmári szilvalekvárral.



Kész is az ebéd.



Jó étvágyat! :)


2016. november 23., szerda

Ma, kevés az idő.....

Ma is későn ébredtem 9 órakor, így jár aki későn tud elaludni.

Aztán jönnek a reggeli teendők, kávé - amitől remélem minden nap, hogy kilátok a fejemből, nem mindig jön össze. :) Aztán 15-20 perc torna - ezt soha nem szabad volna kihagynom, de mégis megesik, hogy torna elmarad..... aztán következik a többi reggeli rituálé....

Kávézás közben kigondoltam, mi lesz az ebédem. Szeretem, amikor ilyen hiphop  kitalálom, mit szeretnék enni. 

Tehát, lesz sült vegyes zöldség, pulykafalatokkal és erőleves.

Hamar a torna után oda készítettem a zöldségeket, egy sárgarépa, egy krumpli, egy lila hagyma és egy kis kis cékla, de bármi lehet ami van otthon. Megmostam, megtisztítottam, megfűszereztem, egy evőkanál pecsenye zsírt is tettem rá :), letakartam alufóliával és be a  200 fokos sütőbe.



Most, megyek fürödni, a többit azután folytatom, hogy rendbe szedtem magam.....

Van húslevesem a fagyasztóban, azt is kikapom gyorsan és a radiátorra teszem, hamarabb ki tudom szedni az edényből.

Levest felforralom, teszek bele egy nagyon felvert tojást és már kész is van. 



Sült zöldség ki a sütőből, pulyka falatok a helyére, már itt van Andim is....teszünk, veszünk és már az ebéd is kész. 



Nagyon laktató, én a felét tudtam csak megenni. Miért mély tányérba eszem? Mert a jobb kézfejem is béna egy kicsit és így könnyebb ennem.

Jó étvágyat! :)

2016. november 22., kedd

kenyérsütés és ebéd...


Kenyeret kell sütnöm. Miért sütök kenyeret? Mert nem tudom abban a kenyérben mi van, amit a pékségek sütnek pár nap alatt penészes. 




Kenyér receptje - ezt sütöm mindig, egyszerű.

2 csésze liszt
1 csomag szárított élesztő
pici só
egy evőkanál olaj 
1 csésze víz


Tetszés szerint egy főtt és tört krumplit is lehet bele tenni, nem rontja el, ha nagyon lágy a tészta, tegyünk hozzá még lisztet, ha túl kemény a tészta, akkor egy kis vizet tegyünk hozzá.
A hozzávalókat összekeverem, egy órán át kelni hagyom meleg helyen, a sütőedényt kiolajozom és aztán a 200 fokos sütőbe teszem, fél óra alatt kész a finom kenyér.




Eközben ebédet is készítek. Borsó levest és sárgarépa főzeléket. Most sokan fanyalognak, pfúúúú.... nem vagyok én nyúl :), én sem.

Tegnapról maradt sült hús, ahhoz csinálom a sárgarépa főzeléket

3-4 db. Sárgarépát megtisztítok, darabokra vágom és oda teszem főni, annyi vízbe, hogy ellepje. Sóval, köménymaggal, borssal és pár csilipehellyel ízesítem. Általában csirke alaplében főzöm. Amikor már roppanós, nem puha, botmixerrel összezúzom és már kész is. Azért, zúzom össze, hogy sűrű legyen, így kiváltható a rántás.




Borsó leves sem bonyolult. Egy csésze borsó, sárgarépa, fehér répa, zöldség alaplé. Megfő, pürésítem és kaprot teszek bele, ma olyan kedvem van, hogy még pirított kenyeret is tépdesek a levesbe.






Igen, jól látják egy evőkanál pecsenyezsír van a főzeléken. Kell a zsír is a szervezetnek az  epe működéséhez.

Időközben a kenyér is kihűlt, megvágtam, íme.. :)




Jó étvágyat! :)

2016. november 21., hétfő

Könnyű ebéd .... esetleg vacsora....

Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek súlyproblémái vannak. Noha az utóbbi 15 hónapban fogytam úgy 10- 12 kg.-ot és nem éhezek. Nem tudok éhezni, mert az éhezéstől "gyilkos indulataim" :) lesznek. 

Nem vagyok egy nagy "szakácsnő", illetve gyakorlatom nem sok van - mert, idén márciusig Anyám főzött - de, fantáziám az rengeteg. Ráadásul, egyedül magamra főzök, a hétköznapokon, ez nem túl felemelő....

A minden nőnél, minden nap felmerülő kérdés már reggel, mit főzzek? Mi legyen, ami finom is, egészséges is? Nem egyszerű....

Van egy nagyszerű növény a cékla, amelyet legtöbben csak savanyúságként ismernek. Én tegnap kaptam 2 kg. céklát. Szépek, egészségesek, így elhatároztam ma cékla lesz az ebédem, de nem a megszokott saláta, hanem megsütöm.

Született lusta vagyok, mint mindenki, én be is vallom, tehát céklát nem hámozom, hanem jó alaposan megmosom. Feldarabolom úgy dobókocka nagyságúra vagy picit nagyobbra, egy jénaiba teszem, sózom, egész köménymagot teszek rá, egy evőkanál olajat, és két gerezd fokhagymát és be a 200 fokos sütőbe lefedve. Ez követően a szelet húst és azt is oda tettem sülni, sózom, borsozom és egy pici vizet is teszek alá. Nincs babra vele, nem kell kevergeti, nézegetni. Kb. 1 óra alatt a cékla is és a hús is megsült, lehet tálalni. 

Jó étvágyat! :)