2016. november 29., kedd

Keddi ebéd...

Ma, késve vagyok, kora hajnalig beszélgettem egy barátnőmmel, így későn ébredtem, de reményeim szerint két napra főzök, mert szerdán vendéget várok, nem szeretnék főzni.

Sült csirkecomb lesz és párolt savanyú káposzta és almakompót.

Már a blog kezdete óta akartam írni, hogy akik, mint én is, szereti az édességet, annak nem kell lemondania, a csokiról, mert minden nap ehet egy kocka keserű csokit. Sőt, mert én született "rebellis vagyok", gyakran két kockát is eszem. Egyet az ebéd befejezéseként, másikat vacsora után. 

Viszont az ilyen-olyan üdítőitalok, gyümölcslevek tilosak!!! Mindben van hozzáadott cukor és mint tudjuk a cukor, az "alattomos gyilkos". Jó hírem is van ez ügyben, a stevia nagyon jól helyettesíti a cukrot és a kókuszcukor is. Ne feledjük a célunk az, hogy egészségesek legyünk és nem az, hogy mindent megvonjunk magunktól. Szólnom kell még a C-vitamin fontosságáról. Sokkal kevesebb C-vitamint veszünk magunkhoz, mint amire szüksége van a szervezetünknek. Zöldségekből, gyümölcsökből nem tudjuk fedezni a napi szükségletet, így pótlásra szorulunk. Egy felnőtt napi C-vitamin szükséglete háromezer mg. Nagyon jó szolgálatot tesz a pótláshoz az aszkorbinsav. Tehetjük langyos teába, limonádéba.....

Almakompót:
Egy személyre, egy darab alma, meghámozzuk, feldaraboljuk, ízesítjük, kókuszcukorral, fahéjjal, aki szereti szegfűszeggel. Felöntjük annyi vízzel hogy jól ellepje és 5 percig forraljuk és már kész is.



Sült csirkecomb:
Semmi különös, só és fokhagyma, puhára párolom, aztán a saját zsírjában megsütöm, szép pirosra.

Párolt savanyú káposzta: 
1 kg. bármelyik boltban kapható savanyú káposzta. Ha, túl savanyú kimossuk. Most én nem mostam ki, mert tökéletes volt, csak ízesítettem, borssal, köménymaggal és babérlevéllel, bele tettem egy jénai edénybe, rátettem a fedelét és a 150 fokos sütőbe tettem. Mire a csirke elkészül a káposzta is megpárolódik.  Párolni sem kell, a nyers savanyú káposzta is lehet a köretünk, egészségesebb, mint a párolt. De, én most a pároltat kívánom. 

Ma csak a kész ebéd fényképei lesznek, mert nagyon siettem - elnézést Mindenkitől.

A csirke ropogós, a káposztát pár szelet lila hagymával díszítettem.




Jó étvágyat kívánok! :)