2023. június 10., szombat

Egyszerű és finom brokkoli-krumplis főzelék- kolbásszal, sült virslivel vagy fűszeres tökörtojással tálaljuk

 Egyszerű és finom brokkoli-krumplis főzelék receptje:


Hozzávalók:

- 500 g brokkoli

- 4 közepes méretű krumpli

- 1 vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj

- 2 evőkanál liszt

- 500 ml zöldségalaplé vagy víz

- 250 ml tej vagy tejszín (opcionális)

- Só és bors ízlés szerint

- Friss petrezselyem vagy snidling a tálaláshoz


Elkészítés:


1. Mossuk meg a brokkolit, és vágjuk rózsáira. Hámozzuk meg a krumplit, majd vágjuk kisebb kockákra. Vágjuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát is apróra.


2. Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat vagy melegítsük fel az olívaolajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk őket átlátszóvá, kissé aranybarnára.


3. Szórjuk rá a lisztet, és keverjük össze a hagymával. Pár percig pirítsuk a lisztet, hogy elűzzük a nyers lisztízt, de ügyeljünk, hogy ne égjen meg.


4. Adagoljuk hozzá a zöldségalaplevet vagy vizet fokozatosan, folyamatosan keverve. Ez segít elkerülni a csomók kialakulását. Hagyjuk felforrni, majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit.


5. Főzzük a krumplit közepes lángon, amíg megpuhul, ez általában körülbelül 15-20 percig tart. Adjuk hozzá a brokkoli rózsáit, és főzzük további 5-7 percig, vagy amíg a brokkoli is megpuhul.


6. Ha szeretnénk, hogy a főzelék krémesebb legyen, öntsük hozzá a tejet vagy tejszínt. Főzzük még néhány percig, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.


7. Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.


Remélem, élvezed ezt a finom brokkoli-krumplis főzeléket! Jó étvágyat!

****



 Simple and delicious recipe for broccoli and potato cream soup:


Ingredients:

- 500 g broccoli

- 4 medium-sized potatoes

- 1 onion

- 2 cloves of garlic

- 2 tablespoons of butter or olive oil

- 2 tablespoons of flour

- 500 ml vegetable broth or water

- 250 ml milk or cream (optional)

- Salt and pepper to taste

- Fresh parsley or chives for garnish


Instructions:


1. Wash the broccoli and cut it into florets. Peel the potatoes and cut them into small cubes. Finely chop the onion and garlic.


2. In a large pot, melt the butter or heat the olive oil over medium heat. Add the onion and garlic and sauté until they become translucent and slightly golden.


3. Sprinkle the flour over the onions and garlic, and mix well. Cook for a few minutes to eliminate the raw flour taste, but be careful not to burn it.


4. Gradually add the vegetable broth or water to the pot, while continuously stirring. This will help prevent lumps from forming. Bring it to a boil, then add the diced potatoes.


5. Cook the potatoes over medium heat until they become tender, usually for about 15-20 minutes. Add the broccoli florets and cook for an additional 5-7 minutes, or until the broccoli is tender.


6. If you prefer a creamier soup, you can add milk or cream to the pot. Cook for a few more minutes, then season with salt and pepper according to your taste.


7. Serve the soup garnished with fresh parsley or chives.


I hope you enjoy this delicious broccoli and potato cream soup! Bon appétit!