2016. november 22., kedd

kenyérsütés és ebéd...


Kenyeret kell sütnöm. Miért sütök kenyeret? Mert nem tudom abban a kenyérben mi van, amit a pékségek sütnek pár nap alatt penészes. 




Kenyér receptje - ezt sütöm mindig, egyszerű.

2 csésze liszt
1 csomag szárított élesztő
pici só
egy evőkanál olaj 
1 csésze víz


Tetszés szerint egy főtt és tört krumplit is lehet bele tenni, nem rontja el, ha nagyon lágy a tészta, tegyünk hozzá még lisztet, ha túl kemény a tészta, akkor egy kis vizet tegyünk hozzá.
A hozzávalókat összekeverem, egy órán át kelni hagyom meleg helyen, a sütőedényt kiolajozom és aztán a 200 fokos sütőbe teszem, fél óra alatt kész a finom kenyér.




Eközben ebédet is készítek. Borsó levest és sárgarépa főzeléket. Most sokan fanyalognak, pfúúúú.... nem vagyok én nyúl :), én sem.

Tegnapról maradt sült hús, ahhoz csinálom a sárgarépa főzeléket

3-4 db. Sárgarépát megtisztítok, darabokra vágom és oda teszem főni, annyi vízbe, hogy ellepje. Sóval, köménymaggal, borssal és pár csilipehellyel ízesítem. Általában csirke alaplében főzöm. Amikor már roppanós, nem puha, botmixerrel összezúzom és már kész is. Azért, zúzom össze, hogy sűrű legyen, így kiváltható a rántás.




Borsó leves sem bonyolult. Egy csésze borsó, sárgarépa, fehér répa, zöldség alaplé. Megfő, pürésítem és kaprot teszek bele, ma olyan kedvem van, hogy még pirított kenyeret is tépdesek a levesbe.






Igen, jól látják egy evőkanál pecsenyezsír van a főzeléken. Kell a zsír is a szervezetnek az  epe működéséhez.

Időközben a kenyér is kihűlt, megvágtam, íme.. :)




Jó étvágyat! :)