2017. március 22., szerda

Majd'nem tökfőzelék lett.... :)

Reggel amikor felébredtem, azt gondoltam tökfőzeléket főzök a maradék pörkölthöz. Zsuzsa barátnőm hozta a tököt, ott pihen a fagyasztóban, mert nincs itthon kaprom és kapor nélkül a tökfőzelék, nem tökfőzelék. :)

Körül nézek a hűtőben, amikor meglátom a rengeteg sárgarépát. Hoppá, akkor sárgarépafőzelék lesz. :)) Sokan fanyalognak most, de próbálják ki és ha, nem ízlik, írják meg nekem, de tényleg :))

Én mivel egyedül vagyok, így 5 db. nem túl nagy sárgarépát tisztítottam meg. A sárgarépa szeletelésnél is tegyetek a vágódeszkára papírt, mert a sárgarépa is beszínezi a vágódeszkát és elég nehéz lemosni róla. Egy húsleveskockát, köménymagot, dirvára tört borsot és gyömbért tettem a főzelékbe, sót csak utólag tegyünk, mert a húsleveskocka rendszerint sós.



Vizet úgy tettem rá, hogy bőven ellepje.



Puhára főzöm és kukoricalisztből és tejből csinálom a főzelék habarását. A kukoricaliszt és a sárgarépa, egy nagyon jó páros. :)


Ha, csak felnőttek vannak a családban, tegyünk a főzelékbe pár szem szárított csilepelyhet is. Nem rontja el. :)) Kapunk egy nagyon pikáns, szerethető főzeléket. :) Nagyon jól illik szinte mindenféle húshoz. ♥ :)


Amikor tálaljuk, tehetünk bele, joghurtot, tejfölt.

Ahogy így kotorásztam az élelem között, láttam, hogy maradt még két darab céklám, hamar megmostam jó alaposan és oda tettem sülni. Mai cékla különlegessége az, hogy tormával is van fűszerezve. Ugyanis, Istvánka - Zsuzsa barátnőm férje - házi tormát készített és hoztak nekem is belőle. ♥


Tehát, céklát olyan vékonyra szeleteljük, amilyenre csak tudjuk és egy tűzűlló edénybe sorba rakjuk, sorok között sózzuk, köménymaggal szórjuk meg és most esetemben tettem bele a finom ecetes tormából. Amikor már szép sorban vannak és mind elfogyott, egy-két evőkanál olajat öntünk rá vagy ugyan ennyi füstöltszalonna zsírját. Alufóliával letakarjuk az edényt és 150 fokon két órát, de még lehet hogy többet sütjük. Amikor már puha, akkor tesszünk rá - a diabéteszesek - pici kókuszcukrot és egy-két evőkanál ecetet.



Ujjatok ilyen piros lesz a céklától. :)))


Jó étvágyat az ebédhez - vacsorához és szép, fényes napot! ♥ :)