2021. január 7., csütörtök

Új Év, új időszámítás a főzésben-sütésben...

 Ugy alakult, hogy Karácsonyra megleptem magam egy "okosedénnyel" . :)



Nagyon jó választás volt! Gyakorlatilag sütni-főzni lehet benne, aki dolgozni jár belekészíti az alapanyagokat és beállítja mikorra legyen kész az étel. Sok időt, energiát spórolunk így és a főzés gyakorlatilag gyerekjáték. Ma lencsefőzeléket főztem. :)




Lencsefőzelék: Hozzávalók: (3 felnőtt részére):

Kb: 25-30 dkg. lencse, amit még tegnap este beáztattam hideg vízbe.
1. fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír - disznó, liba, kacsa mindegy
Só - ízlés szerint.
Majoranna - ízlés szerint.
Köménymag - ízlés szerint.
2-3 Babérlevél.
Egy fél evőkanál barnacukor.
1-2 evőkanál mustár.
1-2 kanál liszt a hamaráshoz - én ehhez a mennyiséghez 1 kanál lisztet használtam.
Annyi víz, hogy a lencsét 2 ujjnyira ellepje.

Főzés menete az okosedénybe: hanymákat felkockázzuk, beletesszük az edényünk üstjébe, rátesszük a zsírt és fry üzemmódra kapcsoljuk, megfonnyasztjuk a hagymákat, addig ott állunk-ülünk míg megdinsztelődik. 2-3 perc. Amikor úgy ítéljük meg, hogy megfelelő, megnyomjuk a Off gombot és nem süti tovább, csak melegen tartja. Ekkor öntök bele egy pici vizet, ne süljön tovább, belerakom a lencsét, sót, fűszereket, felöntöm vízzel, majd beállítom a soup- leves főzésre, lezárom a tetejét és megnyomom a Start gombot. Van egy mérleg az edényben, amely leméri a bennelévő alapanyagsúlyát és a súlyhoz mért ideig főzi, azzal nekünk nincs dolgunk. Míg fő, addig megpirítom a cukrot és felöntöm 1 dl. vízzel, felfőzöm, teánál kicsit sötétebb vizet kapok. Kb. 50 perc múlva zöld a kijelző elkészült a "leves". :) Ekkor, egy kanál sima lisztből és egy dl. tejfölből és az égetettcukor levéből habarást készítek és behabarom, beleteszek 1 evőkanál mustárt, megkeverem és újra forralom 1-2 percig és kész a főzelék. Füstölthús, kolbász, azért nincs benne, mert a Fiam nem eszik húst.


Azért ilyen kevés, mert már megebédeztünk. :)
 
Jó étvágyat kívánok! :)