2017. március 18., szombat

Sült cékla és valami hús.....

Ma, nagyon büszke vagyok magamra. :) Sikerült minden teendőmet időben elvégezni és a cékla is a sütőben van már. :)

Esik az eső, szinte éjszakai sötétség van, ez nem kedvez nekem, de ma meggyőztem magam, hogy ez így szép ahogy van és kész.... :))

Már tegnap tudtam hogy ma cékla lesz, én nem főzögetem, a forró edények emelgetése meg van tiltva nekem, íhy meg csak egyszerűen kiemelem a sütőből, ezért megsütöm.

Megmossuk jó alaposan az egész céklát, olyan vékonyra szeleteljük, amilyen vékonyra csak tudjuk. A vágódeszkára amin a céklát szeleteljük, tegyünk papírt vagy fóliát, mert nagyon nehéz lemostni.


Vágjunk ki a céklából minden oda nem valót, szeletelés előtt. Majd rétegezzük olyan edénybe, amibe a sütőbe tesszük. Egy réteg cékla, só, kömény - ez lehet egész kömény vagy őrölt, ami otthon van és minden szelet tetejére tegyünk egy-egy szelet fokhagymát.


 

Amikor így a rétegezéssel készen vagyunk, tegyünk rá egy-két evőkanál olajat és alufóliázzik le, vagy tegyünk rá fedőt és tegyük a sütőbe 150 fokra. Aki nem diabéteszes, tegyek a rétegek közé egy mokkás kanál cukrot is.



Aztán felejtsük el, mert legalább két órát kell a sütőben lennie, ha elég puha már, vegyük le róla a fóliát, fedőt és úgy süssük még 10 percig. Addig mi - a diabétesezesek - készítsünk egy dl. vízből, kókuszcukorból és egy evőkanál ecetből vagy aszkorbinsavból "öntetet" és amikor a céklánk kész öntsük rá. Ha, aszkorbinsavas az öntet, azt csak akkor öntsük rá, ha félig kihűlt úgy 40 fokos a céklánk.



Kellemes hétvégét, jó étvágyat és jó egészséget Mindenkinek! ♥ :)