2016. december 14., szerda

Tejbe rizs lesz ma.....

Most kora reggel van ahogy írok, egészen egyszerű lesz ma az étkünk, de finom, tejberizs. Ma, fodrász jön hozzám, nem lesz időm nagyon főzöcskézni...

Tejberizs, itt az arányokkal kell nagyon csínján bánni, nem tudok mennyiséget írni. Tehát, vegyünk 1 liter tejet és 2 dl.-es pohár rizst, a forró tejbe tegyük bele a rizst, kevés cukrot és főzzük, míg a rizs megfő. Ha, túl sűrű akkor öntünk még bele egy kis tejet, ha túl híg, akkor még főzzük pár percig. Amikor megfőtt bele tesszük a vajat, kb. 3-5 dkg. vajra van szükség.

Tálalhatjuk kakaóval és cukorral - cukorbetegek kókuszcukrot használjanak - vagy fahéjjal és cukorral, de ehetjük lekvárral, sőt bogyós gyümölcsökkel is. Én kakaóval és cukorral szeretem.



Ma sem felejtünk el sok folyadékot inni, gyümölcsöt, C-vitamint enni, mert támad a tél, hideg van, így könnyebben védjük magunkat a megfázással, betegséggel szemben.

Jó étvágyat! Kellemes napot! :)
 

ma lazítunk.....

Rizses lecsó lesz tojással, semmi más, ugyanis beszakad a hátam annyira fáj. Nem, nem kényes vagyok, csupán kerekesszékes és néha régen Királynő..... és két napja nincs segítőm, minden munka rám marad.

Szóval rizses lecsó tojással vagy tojás nélkül, ki ahogy szereti, én tojással.

Fejenként egy vöröshagymát, paradicsomot, paprikát számítunk. Így télen én a nagy "kaliforniai" paprikát használom a lecsóhoz is édesebb, mint a másik és egy nagyobb paradicsomot vagy paradicsomlét, lehet paradicsom sűrítmény is, de az vízben fel kell oldani.
Mindent egyszerre teszek oda feső alatt párolom lassú tűzön. Nem kell félni, hogy leég, enged elég szaftot, de időnként meg kell kevergetni. Amikor fél puha, akkor beleteszünk egy marék rizst és egy decire való paradicsomlét. Tovább főzzük puhára lefedve, időnként kevergetve. Amikor már ilyen állagú, mint az alábbi képen, akkor bele teszünk fejenként egy - két tojást és betesszük pár percre a sütőbe 150 fokra felsőlángon míg a tojások megsülnek.


 
 

Elkészült a finom ebédünk, vacsoránk :) Jó étvágyat!