2017. május 27., szombat

Vinaigretteről és minden másról....

Jön a rengeteg friss zöldség és ezzel együtt a nyers saláta szezon, így érdemes a nagy meleget salátákkal átvészelni. :) Ugye, a sós-cukros-ecetes vízben fonnyadó saláta hamar megúnható. Talán, ezért találták ki a franciák a vinaigrettet, hogy élvezettel egyék mindig a salátákat. Mi meg átvettük Tőlük. :)

Az alap öntete 6 evőkanál finom olaj - olívaolaj legtöbb esetben, de ma én hidegensajtolt napraforgóolajat használtam - egy evőkanál balzsamecet. Balzsamecet is helyettesíthető citrom vagy lime lével. Egy evékanál mustár, ízlés szerint só és bors.





Itt jön aztán a fantázia, ma én a fent leírt alapmártáshoz tettem egy kanál házi ecetes tormát és kb. 1 dl. natúrjoghurtot. Így kaptam egy tálka ízletes, finom "szaftot". Amit rákanalaztam a salátámra és így egészen más a saláta. Előre ne keverjétek össze a salátával a vinaigrettet, mindenki frissen keverje a tányérjában, így finom. ♥ :)

Ma, magamnak főzök..... :)

Úgy tűnik ezen a hétvégén egyedül leszek és így olyan nagy "mutatványt" nem csinálok a főzésből, annál is inkább, mert tegnap barátaim megleptek sok-sok finomsággal. ♥ :)

Krisztike, házi turót, tejfölt, joghurtot hozott, Eszterke friss tyúktojásokat és a szomszéd fiatal Lajos, salátát és zöldhagymát. :)

Nos, így csinálok hagymalevest - nagyon szeretem - és zöldsaláta lesz tormás-joghurtos vinaigrette mártással és rántott csirke mell.



Most hogy már kezd meleg lenni, jobb, ha rászokunk a nyers salátákra, nem "fűt" annyira, mint más nehezebb ennivaló.



Ugye a vinaigrette mártáshoz, négy ember kell, nem is tudom hogy tudom megcsinálni egyedül? :)) Azért, akik egyedül vannak, Ők is bátran álljanak neki, sikerülni fog és ezentúl már másként soha nem fogják a salátát enni.

Jó étvágyat, jó hétvégét kívánok! ♥ :)