2021. június 5., szombat

Mindenben cukor van még a babkonzervben is

 Dühös vagyok. Tudom, ez magánügy. :) De, annyiban még sem, hogy alattomosan mérgeznek bennünket. Nem olyan régen, lecsós babot főztem, megkóstoltam és "édes" volt. Én a lecsóba, semmi sós ételbe nem teszek cukrot! A lecsó nálunk "savanyú". :)

Szóval a lecsósbab "édes". Nem szeretem a cukrot, amióta II-es számú diabéteszem volt és nagynehezen - két év alatt - kigyógyultam belőle. Megnéztem a konzervbabban volt cukor.

Na szép! Minek a konzervbabba cukor? Mert, hogy a fagylalban van cukor az teljesen rendjén van, azt minden vásárló tudja, de a babkonzervben...? Tehát, babkonzervet sem veszünk többé, hanem veszünk mirelit fejtettbabot. 

Magyarországon és a világon, rohamosan nő a cukorbetegek száma, ez főleg a cukor és a szénhidrát számlájára írható. A cukorbetegséggel jár a keringés betegsége, amelyek együtt az élet megrövidüléséhez vezetnek! :( 

Változás kell és erről a változásról nekünk NőK-nek kell gondoskodnunk, mert általában mi főzünk a családunkra!

Az internet segítségét nyugodtan hívhatjuk ahhoz, hogy egészséges, finom ételeket főzzünk családunknak minden nap. Nem Tescós, Lidlis pizzát...

Igen, most hallom a kifogást, hogy ahhoz idő kell Erzsike, nincs időm, mert dolgozom, itt van a két-három gyerek. S ez igaz is! De, mindenki rendelkezésére áll egy okosedénynek nevezett fazék (multicooker) - én ebben főzök karácsony óta - jó hatfogásos vacsorát nem lehet benne főzni, de egy egyszerű, finom ebédet-vacsorát minden nap. Nem kell ott állni mellette, belekészítjük a hozzávalókat, bekapcsoljuk és "ő" megfőz. "Tudja" a belekészített alapanyagból és vízből, hogy mennyi ideig kell főznie az ételt.

Egy vacsora recept: 

Babos kukorica bakonnal és tejszínes szósszal

Hozzávalók: 
10-12 gr. Bacon szalonna.
240 gr. Fejtettbab - mirelit
120 gr. Zsenge kukorica - mirelit
200 ml. Tejszin 22%-os
1 db. Kisebb vöröshagyma



Útmutató
 A bakont vékony hasábokra vágjuk, a hagymát – apró kockára. Az összes hozzávalót a multicooker-kukta edényébe rakjuk, hozzáadjuk a tejszint, sót, fűszereket és alaposan összekeverjük. Zárjuk le a fedelet. Állítsuk be a STEWprogramot, elkészítési idő 30 perc. A program befejeztéig készítjük.

Figyelem felkeltésként álljon itt a mindenki álltal ismert és kedvelt Jamie Oliver fantasztikus előadása a TEDx-en, rávilágít, hogy mennyire nagy bajban vagyunk.

2021. január 11., hétfő

Babos bulgur

 Három felnőtt részére nem egyszerű kitalálni, mi legyen az ebéd, pláne ha egyik vegetáriánus is. :)

Ma, a babos bulgur mellett döntöttem.

Hozzávalók:

1. db. Konzerv vörösbab.

2. evőkanál étolaj vagy 1 evőkanál zsír.

1. pohár (2,5 dl.-es) Bulgur.

1. Közepes vöröshagyma.

1. db. Paradicsom - egy evőkanál sűrített paradicsom is lehet.

Só-bors- petrezselyem, szárított volt nekem.

Hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, beletesszük az okosedényünkbe két evőkanál olajat és megpirítjuk a hagymát. (Fry).

Ez kb. 3 perc. Beleöntjük a vörösbab konzervet, megkeverjük és beletesszük a bulgurt is, meg a sót, fűszereket, paradicsomot és választjuk a (rice) módot, beállítjuk manuálisan a készüléket 20 percre.

Míg fő, ez alatt a 20 perc alatt bőven elkészül az öntet is.



Öntet:

4 evőkanál olaj.

2 evőkanál mustár.

1 citrom leve.

Só ízlés szerint.

Adhatunk mellé megmaradt sültet, kolbászt, sült virslit, tükörtojást, bármit amit szeret a család. 

Nem hízlal és finom.

Azért ilyen kevés, mert már ebédeltünk.

Jó étvágyat! :)


2021. január 7., csütörtök

Új Év, új időszámítás a főzésben-sütésben...

 Ugy alakult, hogy Karácsonyra megleptem magam egy "okosedénnyel" . :)



Nagyon jó választás volt! Gyakorlatilag sütni-főzni lehet benne, aki dolgozni jár belekészíti az alapanyagokat és beállítja mikorra legyen kész az étel. Sok időt, energiát spórolunk így és a főzés gyakorlatilag gyerekjáték. Ma lencsefőzeléket főztem. :)




Lencsefőzelék: Hozzávalók: (3 felnőtt részére):

Kb: 25-30 dkg. lencse, amit még tegnap este beáztattam hideg vízbe.
1. fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsír - disznó, liba, kacsa mindegy
Só - ízlés szerint.
Majoranna - ízlés szerint.
Köménymag - ízlés szerint.
2-3 Babérlevél.
Egy fél evőkanál barnacukor.
1-2 evőkanál mustár.
1-2 kanál liszt a hamaráshoz - én ehhez a mennyiséghez 1 kanál lisztet használtam.
Annyi víz, hogy a lencsét 2 ujjnyira ellepje.

Főzés menete az okosedénybe: hanymákat felkockázzuk, beletesszük az edényünk üstjébe, rátesszük a zsírt és fry üzemmódra kapcsoljuk, megfonnyasztjuk a hagymákat, addig ott állunk-ülünk míg megdinsztelődik. 2-3 perc. Amikor úgy ítéljük meg, hogy megfelelő, megnyomjuk a Off gombot és nem süti tovább, csak melegen tartja. Ekkor öntök bele egy pici vizet, ne süljön tovább, belerakom a lencsét, sót, fűszereket, felöntöm vízzel, majd beállítom a soup- leves főzésre, lezárom a tetejét és megnyomom a Start gombot. Van egy mérleg az edényben, amely leméri a bennelévő alapanyagsúlyát és a súlyhoz mért ideig főzi, azzal nekünk nincs dolgunk. Míg fő, addig megpirítom a cukrot és felöntöm 1 dl. vízzel, felfőzöm, teánál kicsit sötétebb vizet kapok. Kb. 50 perc múlva zöld a kijelző elkészült a "leves". :) Ekkor, egy kanál sima lisztből és egy dl. tejfölből és az égetettcukor levéből habarást készítek és behabarom, beleteszek 1 evőkanál mustárt, megkeverem és újra forralom 1-2 percig és kész a főzelék. Füstölthús, kolbász, azért nincs benne, mert a Fiam nem eszik húst.


Azért ilyen kevés, mert már megebédeztünk. :)
 
Jó étvágyat kívánok! :)