2017. január 31., kedd

Brassói és uborka saláta....

Semmihez, semmi kedvem. Hideg van és sötét, ezt már nagyon nem szeretem. Ez van, még egy hónap és itt a tavasz! :)

Kiolvadt a tegnap kivett hús, csak nem tudom mit kezdjek vele...

Most még kávézok, próbálok embert, sőt nőt "csinálni" magamból. :)

Brassói mellett döntöttem meg uborkasaláta lesz.

Mindig van fagyasztott uborkasalátának valóm a fagyasztóban 80 éves Nagybátyám gondoskodik róla, a kertjében termeli és már megtisztítva, legyalulva hozza át nekem. Én bezacskózom és a fagyasztóba teszem. Ilyenkor kiveszem, befűszerezem és teszek rá egy evőkanál ecetet és a radiátorra teszem, néha megkevergetem.



Brassói is készül....


Krumplit megfőzöm egy kicsit és azután fogom megsütni, a sütőben.

***
Ezerszer köszönöm a tananyagot Professzor .... ..... :) (y)
A legjobbakat kívánom Neked! .

***
Sikeres napot és jó étvágyat kívánok! :)





 

2017. január 30., hétfő

Karfiol főzelék....

A helyzet az, hogy tegnap elfelejtettem kivenni húst a fagyasztóból. Most reggel 9 órakor vettem ki, nem tudom mikor lesz ebéd?! :)

Amit tudok az, hogy karfiol főzelék lesz és valami amivel nem sokat kell foglalkozni.

Fel tettem kb. fél kg. karfiolt főni. Szerettem volna tenni bele egy darab krumplit, de nincs kint krumplim, így meg kell várnom míg jön valaki és hoz ki a kamrából. A kamra az egyetlen olyan helység, ahova nem tudok bemenni.

Tehát, oda tettem a karfiolt főni, egy zöldségleves kockával és egy kicsi szárított zellerlevéllel. Zellerlevél elhagyható, de nem rontja el a karfiol ízét, sőt....


Mivel a hús csak sokára olvad fel annyira, hogy használható legyen és most legalább egy hónapig, híján leszek az időnek, így úgy döntöttem, sütök a főzelékhez pulyka tallért.

Ott tartunk, hogy fő a karfiol, amikor megfőtt, pürésítem és ha, nem lesz elég sűrű a főzelékem, akkor egy dl. tejfölben elkeverek egy evőkanál rizslisztet és azzal sűrítem, majd még egyszer felforralom és készen is van.

Pulyka tallért egyszerűen a sütőbe teszem és 200 fokon megsütöm.



Közbe csinálhatom a webáruházat.

Jó étvágyat és jó hetet kívánok az Olvasóknak! :)

 

2017. január 29., vasárnap

"Ünnepi túrós tészta...." :)

Most úgy esett, hogy alig gondoltunk a főzésre, ugyanis egy hamarosan nyíló webáruházat babráltunk, babrálunk felváltva... meg még egy darabig babráljuk is vagy 3 500 tétel.

Túrós tészta volt az ebéd és hamar főztem egy kis pudingot is, hogy így munka közben, legyen mit csipegetni. Házi túróból, házi tejföllel és házi füstölt szalonnával.

 
Most jól megérdemelt kávészünetemet töltöm, hogy ezt a pár sort írom Nektek!
 
Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít! :)

2017. január 28., szombat

Sárgarépafőzelék és pulyka falatok...

Az ünnep holnap lesz és egy órával ezelőtt még lövésem sem volt, hogy mi lesz az ebédem, de már fő. Az éjszaka későig vagy inkább kora hajnalig néztem egy filmet. Így későn ébredtem, később lesz az ebéd is...

Sárgarépafőzelék és pulykafalatok.

Sárgarépa főzelékre mindenki fintorog, pedig kár, mert finom csak jól kell tudni elkészíteni. :)



4 személyre megtisztítunk 1 kg. sárgarépát, karikákra vágjuk. Sót, csipet köménymagot, csipet kakukkfüvet, csipet őrölt borsot és pár szem csilipelyhet szórunk bele és annyi vízzel feltesszük főni, hogy szűken ellepje. Sót húsleves vagy zöldségleves kockával is helyettesíthetjük. Puhára főzzök és összeturmixoljuk - mi akik cukorbetegek voltunk. Akik egészségesek, Ők csináljanak 2 kanál kukoricalisztből rántást - ez a két evőkanál rántás 1 kg. sárgarépára vonatkozik - és rántsák be a főzeléket. Meg fogtok lepődni, hogy milyen érdekes, különleges íz világa van így a sárgarépának. :)



***
My ♥, tudom hogy ma is tanítasz. Nagyon büszke vagyok RÁD! ♥ :) A pihenésről se feledkezz meg kérlek szépen.

***
Elkészült a késői ebéd. :)



Jó étvágyat és kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

 

2017. január 27., péntek

Brokkoli leves és egyiptomi zöldséges tojás

Ma, olyan lusta vagyok, hogy úgy kell arrább lökni.
Macskám se jött még haza, az is idegesít hogy hol van? Szóval nyűgös vagyok.

Brokkoli leves és egyiptomi zöldséges tojás lesz ma az ebéd.

Brokkoli leveshez oda teszünk személyenként 10-15 dkg. brokkolit és egy kisebb krumlit főni, annyi vízben, hogy alig lepje el.



Tegyünk bele egy zöldségleves kockát és "sok" őrölt borsot. Amikor a krumpli puha, akkor kész, akkor lehet botmixerrel pürésíteni. Aki teheti, nem a diabéteszesek! Fűszeres, pirított kenyérkockát is készíthetnek hozzá és azzal ehetik.

Fűszeres kenyérkocka készítése: Egy-két karéj kenyeret felkockázunk és egy gerezd fokhagymát is, kevés olajon ropogósra sütjük. Sütőben a legjobb, nem kell kevergetni.

Egyiptomi zöldséges tojás, nagyon egyszerű, gyors, de finom étel.

Szalonnát felkockázom és "pörcöt" sütök belőle, a pörcöt kiszedem. Egy fej vöröshagymát, egy rerezd fokhagymát, brokkolit a levesből és pár szem krumplit is, egy marék fagyasztott zöldborsót, egy sárgarépát, fedő alatt puhára párolok.

Fejenként 2-3 tojást felverek és a puha zöldségekre öntöm, sütőbe teszem, ott sütöm meg a tojásokkat a zöldségen, a tojás tetejére sajtot teszek.



Felsőlángon pár perc alatt kész.



Jó étvágyat az ebédhez - vacsorához! :)





 

2017. január 26., csütörtök

Krumplifőzelék és fasírt....

Változatlanul szürke, borus minden, ez nem a kedvenc időjárásom, viszont nagy örömömre tegnap sokan hiányolták a blog bejegyzést, annak ellenére, hogy jeleztem, szünnap lesz. :)

Már, tegnap eldöntöttem, hogy ma krumplifőzelék lesz és fasírozott. Ezért, már tegnap este kivettem egy kis csomag darálthúst a fagyasztóból. A főzelékhez bármi lehet a feltét, sült virsli, kolbász, csirke, pulykafalatok, pörkölt, stb.

Nem a megszokott krumplifőzelék lesz, de éppen olyan finom, sőt...

Tehát, személyenként megtisztítunk 2 db. nagyobb vagy 3.db. kisebb krumplit. Egy négy tagú családnak 1 kg.-t. A megtisztított krumplit, vékony karikákra vágjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.

Tegyünk bele 2 babérlevelet, majorannát. Én teszek bele összemorzsolt, szárított zellerlevelet is, így kevesebb sót igényel. Sőt, teszek bele egy marhahúsleves kockát is és puhára főzöm. 


Amikor már puha a krumpli, felét kiszedem és összeturmixolom. Ebbe a turmixos részbe teszem bele a nagy kanál tejfölt és pár csepp citromlevet vagy egy kanál mustárt és vissza öntöm a darabos részhez. Ezzel a főzelék kész.



A húst nem tudom, nem szeretem fogdosni, azért műanyag kanállal keverem, ugyan abban az egényben, amiben a fagyasztóban volt. A fasírozottat és egyben sütöm meg egy üveg edény fedelében.



A darált húst ízesítem sóval, borssal, vöröshagymával és fokhagymával, teszek bele 1-2 tojást és 200 fokon szép pirosra sütöm. A két tojást soknak vélhetitek, de én szeretem tojásosan.

Sajnálom, hogy az illatokat nem tudom közvetíteni felétek, a fasírozottnak, olyan illata van, de olyan.... :)))



***
My ♥, Isten nyugosztalja a barátod! :(

***

Itt szeretnék minden nőt és férfit arra kérni, hogy 45 éves kor felett - én is elmúltam már és szedem - szedjen Aspirin protectet vagy ASA Protectet, máshol más a neve, de a hatóanyaga 100 mg. Acetylsalicylic acid-ot tartalmaz semmi mást.
Hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését.
Ezzel megelőzhető a szívinfarktus és az agyi katasztrófák kialakulása.

***
Remélem, mindenkinek ízlik. :) Jó étvágyat az ebédhez-vacsorához.

2017. január 24., kedd

székelykáposzta - holnapra

Holnap terveim vannak magammal, rendbe szedem magam rendesen és egy könyvet szeretnék kiolvasni.  Így megfőzöm ma a székelykáposztát, a ennek csak használ a melegítés.

Szalonnát pirítok egy edénybe - ez most egy aránytalanul nagy edény,

de szeretek benne főzni-sütni, nem ég le benne soha semmi.


Szalonnát az edénybe hagyom és ráteszek két fej, felszeletelt vöröshagymát.

 

Amikor a hagyma már "üveges" hozzá teszem a húst és együtt pirítom még 1-2 percig. Aztán teszek rá őrölt pirospaprikát, sót és ha a húsnak nem elég a leve, akkor egy deciliter vizet is, a víz mennyiségét mindig a hús mennyisége dönti el.



Főzöm a pörköltet, míg majdnem megfő a hús. Akkor, bele teszem a savanyú káposztát és addig párolom, míg a káposzta is megpuhul.



Csak szépet és jót mindenkinek!

 

Tárkonyos gombakrémleves és túrógombóc...

Ma, jobb napom van, mint tegnap volt. Izmaim is viszonylag rendben. Így ma kicsit babrásabb ebédünk-vacsoránk lesz.

Tárkonyos gombakrémleves és túrógombóc.

Még soha nem "főztük" ezt a levest, így részletesen leírom.


4 személyre hozzávalók:

25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 1 nagyobb szem krumpli, 1 nagyobb répa, 1 liter víz,  2,5 dl tej, 1 húsleveskocka, 1 púpozott ek liszt, olaj, só, bors, tárkony, 5 dkg. sonka.





elkészítés:
 

1.) A gombákat, a krumplit és a répát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. 2.) Az apróra vágott hagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd hozzáadva a zöldségeket és a gombát pár percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, és kevergetve további pár percig pirítjuk még.
3.) A húsleves kockát feloldjuk 1 liter vízben, majd a tejjel együtt a zöldségekhez öntjük. Sózzuk, borsozzuk.
4.) Amíg a leves fő, egy kis olajon megpirítjuk a felkockázott sonkát. Amikor a leves már majdnem kész, egy kis tárkonnyal ízesítjük.
5.) A kész levesből kiszedünk egy kevés zöldséget és gombát, a maradékot pedig turmixoljuk. A turmixolt levesbe visszatesszük a hozzávalókat, és beletesszük a pirított sonkát is. Én a krumplit kihagytam.
A kész leves :)



"Túrógombóc", ami nem gombóc.

Itt eltérek a hagyományostól, nem sűrű tejbegrízt főzök, abba teszem a túrót és a két tojás sárgáját, meg a cukrot és jól összekeverem.



A két tojásfehérjét is felvelem, és a túrós masszához teszem. Egy tűzálló edényt kikenek vajjal és a túrós, tejbegrízes, tojásos masszát bele teszem és megsütöm.
Megy a sütőbe.



Édes tejföllel eszem. :)

A kész "gombóc" képe később érkezik.


Jó étvágyat és kellemes napot mindenkinek!




 

2017. január 23., hétfő

Zöldbabfőzelék és kolbász....

Olyan vagyok, mint akin átment az úthenger és vissza is tolatott. Nagyon hideg van kint és gyengén havazik is, a hideg nem használ a szervezetemnek.



Feszülnek az izmaim, szóval ma nem a legjobb formában vagyok, ezért az ebédünk-vacsoránk is nagyon egyszerű lesz, de finom.

Zöldbabfőzeléket főzök és kolbászt sütök hozzá.

Egy fél kg.-os csomag zöldbabot, fel teszek főni, annyi vízben, hogy éppen csak ellepje. Teszek bele sót, fokhagymát, pici kakukk füvet.



Amikor a zöldbab már puha, akkor egy evőkanál lisztet elkeverek egy pici tejben és a zöldbabhoz öntöm, megkeverem.



 Hagyom forrni még pár percig és elkészült a főzelék. Amikor eszem, én keverek bele tejfölt is, mert úgy szeretem.

Kolbászt meg egyszerűen csak megsütöm és megeszem a főzelékhez.



Ma, jön Kriszti, Ő a segítő - eddig is segített, csak nem hivatalos formában, hanem önként. :) Sok-sok terhet levesz rólam! ♥

Jó étvágyat az ebédhez-vacsorához! Vigyázzatok Magatokra és Egymásra!

 

2017. január 22., vasárnap

nem tudom.....

Az a helyzet állt elő ma, hogy csak azt tudom, hogy mosogatnom kell és azt, hogy ma jön a Fiam és a felesége. :) Mondjuk ez már indulásnak nem annyira rossz, a többi majd kialakul...

Alakítottunk rendesen. Úgy döntöttünk, hogy sültkrumpli lesz és pulykatallér. Nagyon régen nem volt már sültkrumpli, feláldozom ma magam. Krumpli szénhidrát töményen. No, feltesszük az olajat és nem bírtuk az olaj szagát. Ki kellett nyitni mindent és kiszellőztetni. Így rögtön újra terveztük a mai ebédet és lett olaj nélkül sült krumpli szalonnásan, tallér maradt.


Pulykatallér maradt.

 


Jó étvágyat és kellemes vasárnapot. :)

 

2017. január 21., szombat

Rántotta...:)

Ma, nagy főzés nem lesz.... olvasás van és lesz :)

Szalonnás hagymás rántotta lesz az ebéd.

Fontosabb "dolgom" van a főzésnél, olvasás. Elkezdtem hallgatni Coelho zseniális művét a Zarándoklatot, de ez az a könyv amit olvasni kell, hallgatva alig nyújt élményt, míg olvasva káprázatos.
*
Coelho: The Pilgrimage
*

Tehát, össze kockázom a szalonnát, jól kisütöm a zsírját. A szalonna pörcöket kiveszem belőle és a zsírba teszem a már felszeletelt hagymát. Amikor, a hagyma elég puha, ráöntöm a felvert tojást és megsütöm. A végén, rá teszem a szalonnapörcöt.



Jó szórakozást az olvasáshoz, jó étvágyat a rántottához! :)

 

2017. január 20., péntek

ma jó voltam, ezért....

Ma, jó voltam, ezért megjutalmaztam magam egy csokipudiggal, amit tejszínhabbal fogok enni, egy óra múlva.

A kép nagyon silány lett, éppen csak jelzés értékű, nincs vakú a telefonomon.


A puding kókuszcukorral készült, meglátom mennyit emel a vércukromon, remélem semmit. Ilyen hideg téli estén szükségem van egy kis kényeztetésre.

Kellemes estét és jó étvágyat a pudinghoz. :)
 

rakott karfiol...

A mai nap jó híre, hogy hétfőtől van újra segítőm. :) Mondjuk eddig is voltak segítőim mindig. Áldja meg az Isten őket! ♥ :)

Igazából, túrós tésztát kívánok, de azt nem lehet. Így lesz rakott karfiol és zellerkrém leves. Levest már régen nem főztem, pedig kell a melegítő leves is, ebben a hidegben. Most is -7 fok van, pedig már elmúlt reggel 9 óra.

 
Tehát oda teszek pár szelet füstölt szalonnát pirulni, a sütőbe. Felső láng +150 fokra, és a zellert is oda teszem főni egy marhahúsleves kockával.
 
***
 
Közben zenével múlatom az időt. Most éppen Ömer Ziyaddal és Mustafa Sabeaaval. Elvarázsolnak a tehetséges emberek. :)) Hosszú idő után ma, én is elővettem a dobom. Amikor rossz hangulatban vagyok, nem szólal meg a kezemben csak kong. Ma, elég türhetően szól. Igen, normális vagyok attól még, hogy főzésközben dobolok! :))))
Van egy végtelenül tehetséges, intelligens barátom, aki amatőr Oud jétékos is, sok mindennel foglalkozik nagyon magas színvonalon, sokat tanultam, tanulok tőle most is hétről hétre. Ezzel a barátommal szeretnék gyakran együtt improvizálni. ♥ :)
 
***
 
Szalonna kész, szépen megpirult lekapcsoltam a sütőt. Zeller még fő, ezután teszem oda főni a karfiolt.
 
 
 
Azt csak 5 percig főzöm, aztán leszűröm, majd összeállítom az öntetét és bekerül a sütőbe.
 
 
 
Karfiol "öntete" ma, tojás, tejföl és az előre megpirított szalonna lesz.
 
 
 
Most tettem a sütőbe 150 fokra, kb. 20 perc és kész.
 
 
 
Szép, fényes napot mindenkinek és jó étvágyat! :)
 
 
 
 


2017. január 19., csütörtök

Zöldborsó fözelék és sült kolbász....

Ma, a lehető leg egyszerűbben próbálom az ebédet megoldani, ugyanis csupa izgalom, eddig ez a nap. Az éjszaka elmet a fel házban az áram, ha áram nincs, akkor fűtés sincs. Így reggeltre +15 fok volt a lakásban. Szóltam a Polgármesterünknek és pillanatokon belül intézkedett, így újra van áram a lakásban és fűtés is. :) Viszont kiderült, hogy az olvasólámpa okozta a galibát. Most új olvasólámpám lesz. :) Pár kört teszek és hála a barátoknak, ismerősöknek minden megoldódik. Köszönöm szépen! ♥ :)

Tehát, oda tettem főni a fagyasztott zöldborsót. Tettem bele kicsi szárított zellerlevelet, így kevesebb sót igényel. Amikor megfőtt a borsó, akkor pürésítem és kész a főzelék.


Meg sült a kolbász is :)



Jó étvágyat az ebédhez, vacsorához! :)








 

2017. január 18., szerda

mai piskóta :)

Délután, úgy ettem volna valamit, édességet. Gondoltam egyet és sütöttem "piskótát" 3 db. tojásból.

Na, nem úgy készül, mint a valódi piskóta, mert nincs benne cukor, viszont tettem bele egy csomag puding port, az volt a "liszt" és sütőport is. 150 fokra melegített sütőben megsütöttem. Most kiderült, hogy a szódabikarbóna jobb e célra, magasabb a sütemény tőle.

Megszórtam kókuszcukorral és kókusztejjel megettem uzsonnára. :)

Bátran csináljatok magatoknak, nagyon finom az íze. :)
Külalakja nem, de az nem számít.

Lecsó kolbásszal és tojással....

Nem vagyok egy "porcicuska hajszoló", sőt azt hiszem kifejezetten trehány vagyok, ez van, nem aggódom rajta. :)

Ma, lecsó lesz, kolbásszal és tojással.

Láttam a hűtőben egy darabka szalonnát, azt teszem először oda sülni. A szalonna zsírján dinsztelem a hagymát. Vágjunk bele. :))

Pirítom a szalonnát.

Ilyenkor nagyon bánom, hogy az illatot nem tudom közvetíteni. Szalonnát kiszedem a zsírból és jön bele a hagyma.



Most következik az őrölt pirospaprika és a kolbász.



Majd pár perc múlva a paprika és a paradicsom.


Nincs más dolgunk, mint néha megkevergetve puhára pároljuk fedő alatt. Én nem szeretem, ha a paprika nagyon puha, így "roppanósan" már bele teszem a tojást és pár perc alatt kész. Akkor kész, ha a fedő alatt a tojás sem nyers.


Már csak arra várok, hogy a tojások megfőjenek a gőzben, mellé raktam az elején megpirított sonkát. :)

****
Köszönöm... újra csak köszönöm.... nagyon, nagyon büszke vagyok Rád! ♥
****


Jó étvágyat az ebédhez :) Legyen olyan szép napotok, mint amilyen az enyém! :)